В помощ на православния християнин
Сподели

Правило за успешно полагане на изпити (За учащи)

Молитви към светии ТУК
Към утринните молитви ТУК
Молитви при различни случаи ТУК
Причастни молитви ТУК
Към вечерните молитви ТУК
Молитви за всеки ден от седмицата ТУК


Молитвата и трудът са двата ключа за успешното полагане на изпити.

След изпита учащият не трябва да забравя да благодари на Бог, а така също и да Го помоли да му даде сила и мъдрост да издържи благоуспешно - в добротворство, вяра и покаяние - и изпита на живота тук на земята, който ни дава достъп до вечния живот в Царството Божие.

В името на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.
Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души (1).

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас (три пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Свети, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй (три пъти).

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

Тропар
(на св. Троица гл. 8)
Благословен си, Христе Боже наш, Който направи премъдри рибарите, като им изпрати Дух Светий и чрез тях улови вселената, Човеколюбче, слава на Тебе.

Слава на Отца и Сина и Светия Дух

Кондак
(на Богоявление, гл.4)
Яви се днес на вселената, и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: дойде и се яви Светлина недостъпна.

И сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Тропар
Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от Тебе изгря Слънцето на правдата Христос Бог наш, Който просвещава, които се намират в тъмнина.Весели се и ти, старче праведни, който прие в обятията си Освободителя на нашите души, Който ни дарява възкресение.

Кратки молитви
(към Богородица, Ангела-Пазител и свв. Просветители)

Пресвета Богородице, спаси нас! Свети Ангеле, пазителю мой, помогни ми!Свети славни Три Светители Василие Велики. Григорие Богослове и Иоане Златоусте, измолете от Всеподателя на всяка мъдрост Господ Бог, велика милост за душата ми.

Свети славни Седмочисленици, просветители славянски, равноапостоли Кириле и Методие, Клименте Охридски, Саво, Горазде, Науме и Ангеларие, молете Бога за мен.

Молитва
(към света великомъченица Екатерина)

0, света Екатерино, дево и мъченице, истинска Христова невесто! Молим те,като приели особена благодат от твоя Жених, пресладкия Иисус: както си посрамила прелъстяването на мъчителя с твоята мъдрост, победила си петдесетте витии, и си ги напоила с небесното учение, просветлявайки ги със светлината на истинската вяра, така изпроси и за нас същата Божия премъдрост, та и ние, като разсечем всички козни на адовия мъчител и презрем суетния свят и плътска съблазън, да се удостоим с Божествената слава, и да станем достойни съсъди за разпространяване на светата наша Православна вяра, и така заедно да възхвалим и прославим в небесната скиния нашия Господ и Владика Иисуса Христа, с Отца и Светия Дух във вечни векове. Амин.

Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено no-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, същинска Богородица,Те величаем.

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас. Амин.

При влизане в изпитната стая учащият прекръства мислено преподавателя,покланя се (също мислено) на неговия Ангел Пазител и бодро се подготвя за отговор.

След правилото можеш да си прочетеш Лука 2:40-52; Иак. 1 гл.; I Кор 13 гл., както и житието на св. вмчца Екатерина (24.11).

от Православния молитвеник


Молитви към светии ТУК
Към утринните молитви ТУК
Молитви при различни случаи ТУК
Причастни молитви ТУК
Към вечерните молитви ТУК
Молитви за всеки ден от седмицата ТУК
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.