В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на свети Мина, патриарх Константинополски

Към жития на светии за месец август ТУК
Към раздел "Жития на светци" ТУК


Свети Мина бил презвитер при царуването на Юстиниан и се грижел за странници в странноприемницата на свети Сампсон. След като патриарх Антим бил свален от престола заради еретическото си мъдруване, свети Мина като мъж правоверен, със свят живот и достоен за високия сан, бил ръкоположен за патриарх от свети Агапит, папа римски, който по това време пребивавал в Константинопол.
Докато свети Мина заемал патриаршеския престол, в Константинопол станало такова чудо.
Едно еврейско момче влязло заедно с християнските деца в храма по време на причастяването с пречистите тайни на Тялото и Кръвта Христови. То пристъпило към Тайните заедно с другите деца и приело причастието. Когато си отишло вкъщи, баща му го попитал къде е било и защо закъсняло. Детето разказало цялата истина - че било в християнския храм и приело християнското причастие. Като чул това, бащата много се разгневил, хванал детето и го хвърлил в горящата пещ, в която изработвал стъкло (той бил стъклар), но на жена си не казал нищо.
Междувременно майката със сълзи търсела навред сина си и го викала по име. На третия ден тя се приближила към горещата пещ и детето откликнало на нейния зов. Тогава тя с много мъки го извадила оттам и попитала:
- Как си оцелял в огъня и си още жив?
Момчето разказало следното:
- При мен често идваше една пресветла Жена, охлаждаше огъня и ми даваше вода. Тя ми носеше и храна, когато бях гладен.
Скоро вестта за това чудо обиколила града. За него научили и цар Юстиниан и светият патриарх Мина. Момчето било кръстено заедно с майка си, а баща му, който се ожесточил и не пожелал да се кръсти, царят предал на съд като детеубиец и заповядал да бъде наказан със смъртно наказание.
Свети Мина ръководел Христовата Църква шестнадесет години и после се преставил в Господа.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.