В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на светия наш отец Козма изповедник, епископ Халкидонски, и преподобния Авксентий

Към жития на светии за месец април ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Христовият светител и изповедник Козма прозхождал от град Константинопол. Възлюбил от ранна възраст Христа, той оставил този суетен свят и бил постриган за монах. Като водел строго подвижнически живот и достигнал съвършенство в добродетелите, Козма станал обител на Светия Дух.
Впоследствие той бил назначен за епископ в град Халкидон. В сана на епископ усърдно защитавал православното учение, което по това време било гонено от еретиците иконоборци.
Иконоборците неведнъж принуждавали светеца да не се покланя на светите икони. Но той мъжествено защитавал православното учение и не се подчинявал на еретиците.
За твърдостта си в православието светецът понесъл много мъчения от гонителите и бил изпратен на заточение. Повикан от заточението и отново принуждаван към непочитане на иконите, свети Козма отново показал твърдост в православието. За това той пак бил подложен на многобройни мъчения и огорчения, които споделял с него и преподобният Авксентий. Сред тези огорчения свети Козма приел и блажената си кончина.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.