В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на светия наш отец Агапит, папа Римски

Към жития на светии за месец април ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Свети Агапит, папа Римски, бил изпратен от готския цар Теодорих Велики, който тогава владеел Италия, в Константинопол при император Юстиниан, да преговаря за мир. Като тръгнал, срещнал по пътя един човек, който страдал от два недъга - бил ням и хром. Като го хванал за ръка, свети Агапит изцелил нозете му; а като го причастил със Светите Тайни на Тялото и Кръвта Христови, развързал и езика му.
Докато бил в Константинопол, свети Агапит видял един сляп, който седял край така наречените Златни врата и просел милостиня. Съжалил се над него, възложил на очите му дясната си ръка, след което слепият прогледнал.
По време на пребиваването на Агапит в Константинопол, по заповед на император Юстиниан тук бил свикан поместен събор, който свалил патриарх Антим, възкачен на патриаршеския престол незаконно, противно на църковните правила. На мястото на сваления Антим бил възведен един презвитер на име Мина, който водел свят и строго подвижнически живот. Едновременно на този събор била осъдена и ереста на Север.
Наскоро след това свети Агапит се представил пред Господа и бил погребан в Константинопол.

В същия ден се чества паметта на преподобния наш отец Зосима Соловецки.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.