В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на светия мъченик Теодор

Към жития на светии за месец ноември ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Свети Теодор живял в град Антиохия. По заповед на император Юлиян Отстъпник той бил затворен под стража от местния началник на областта по следния повод.

По време на пренасянето на мощите на свети мъченик Вавила и другите мъченици, лежащи в Дафне, като носели светите мощи, християните, между които бил и свети Теодор, пеели стиховете на Давидовия псалом:
- “Нека се посрамят всички, които служат на истукани, които се хвалят с идоли. Поклонете се пред Него, всички богове”!
Заради това свети Теодор бил хванат. Окачили го на дърво, били го с волски жили по плещите и като му надянали железни вериги, го затворили в тъмница. На сутринта Юлиан узнал от епарха, че мъченията, които свети Теодор понася за Христа, причиняват укор и хули срещу езичниците, а за гонените (християните) - са причина за слава и радост. Тогава богоненавистникът заповядал да пуснат свети Теодор от тъмницата. Когато разпитвали свети Теодор за жестоките мъчения, които претърпял, той казвал, че отначало усещал малка болка. След това му се явил някой и като изтривал от лицето му потта с бяла като сняг благовонна кърпа, му заповядвал да бъде мъжествен. Така се случвало, че когато палачите прекъсвали мъченията, светият не се радвал, а започвал да усеща болка и желаел пак да бъде мъчен.

И действително мъчителите видели ангел, който отивал при свети Теодор и го укрепявал.
Безбожният цар Юлиан бил наказан със смърт за своите жестокости по време на войната с персите. Свети Теодор пък, радвайки се, починал в Господа.

На същия ден се чества паметта на светия благоверен княз Александър Невски.

На този ден се чества паметта на свети Митрофан, първия Воронежки епископ.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.