В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на светия мъченик Прокопий

Към жития на светии за месец ноември ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Свети Прокопий се родил в Иерусалим. Той живеел строго и украсявал себе си с много добродетели, бидейки назначен на длъжността четец при Кесарийската църква. Като имал дар на разбиране на Писанието, свети Прокопий изяснявал на вярващите Божието Слово. Освен това той се занимавал с превод на Свещеното Писание на сирийски език и изцелявал хванати от недъга на беснуване, като изгонвал бесовете.

Веднъж, като пътувал за Скитопол, той четял словото Божие в християнските църкви, като съединявал четенето с тълкуване. Когато управителят на Кесария чул за него, заповядал да го хванат като християнин. По това време имало гонение на християните. Управителят поискал от светия да принесе жертва на езическите идоли и да въздаде поклонение на четирима царе, управляващи тогава в империята. Но светецът дръзновено отговорил:
- Християните не трябва да почитат и да се покланят на много богове и владици. Ние имаме само един Владика, Цар и Господ, Творец и Създател на всичко.

Като чул това, Кесарийският управител се изпълнил с ярост срещу светеца и заповядал да му отсекат главата с меч. Така свети Прокопий завършил земното си поприще и по краткия път бил възведен на небето, като получил мъченическия венец от Христа Бога.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.