В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на светите свещеномъченици Нирса и Иосиф

Към жития на светии за месец ноември ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Свети Нирса бил епископ в персийската земя и имал за свой сподвижник ученика си Иосиф. И двамата, като истински Христови раби, се боели от Бога, “Който сътвори небето и земята, морето и всичко, що е в тях”, стремели се към добродетелен живот, и изпълнявали закона Христов.
Като виждал добродетелния живот на ученика си и ревността му за славата на името Божие, свети Нирса го възвел в сан на епископ. Техните съотечественици - персите, които почитали слънцето като бог, се покланяли на огъня и се предавали на различни пороци. Като скърбели за заблудите им, светите Нирса и Иосиф започнали ревностно да се подвизават в полза на Църквата Христова. Укрепвани от Христовата благодат и от взаимна ревност, те обърнали мнозина езичници към вяра в Истинния Бог и ги научили на благочестие.
В това време Персийският цар Сапор повдигнал жестоко гонение срещу християните, заставяли ги да се покланят на слънцето и на огъня. Като чул, че епископ Нирса и Иосиф изобличават заблудите на персите и обръщат мнозина от тях към Христа, царят заповядал да ги хванат и да ги доведат при него.
Осемдесетгодишният старец се явил пред царя заедно със своя ученик и сподвижник. На заповедта на царя да се поклонят на огъня или да се готвят за мъчения и смърт, светиите дръзновено отговорили:
- Царю, дори и да би могъл седем пъти да ни възкресиш след кончината ни, за да ни мъчиш отново, и с това не би ни отлъчил от любовта ни към Христа.
Като чул този отговор на светите изповедници, изпълнени с твърда решимост да пострадат за Христа, разгневеният гонител в същия час наредил да отсекат главите им.
Така тези свети мъченици приели нетленни венци на небесата.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.