В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на света мъченица Перпетуя и с нея на светите юноши Сатир, Ревокат, Саторнил, Секунд и на светата жена Фелицитата

Към жития на светии за месец февруари ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Света Перпетуя произхождала от знатен род и живеела в град Картаген. Тя приела свето кръщение тайно от своя баща езичник и въпреки молбите, сълзите и увещанията му, оставала непоколебима в истинната вяра. На двадесет и две години от рождението си тя овдовяла, имайки на ръцете си кърмаче, което гледала сама. Брат  Сатир, слугинята Фелицитата и юношите: Ревокат (слуга), Саторнил и Секунд (от благородно звание) също се готвели да приемат свето Кръщение. Те, заедно с Перпетуя, били хванати от езическите съдии и затворени в тясна тъмница. Бащата на света Перпетуя дошъл тук и се стремял да разколебае твърдостта на вярата, събуждайки у нея любов към малкото  дете; но любовта  към Христа била по-силна от всяка земна привързаност.
Преди страданието си света Перпетуя се удостоила със следното видение, което сама описала, намирайки се в тъмницата.
- Видях - разказва света Перпетуя - златна стълба, извънредно висока, която стигаше от земята до небето; тя беше толкова тясна, че по нея едва можеше да се изкачи един човек; от двете  страни бяха забити остри мечове, ножове, копия, кинжали, гвоздеи, куки, и други подобни предмети. В долния край на стълбата имаше страшен змей, готов да се нахвърли върху тези, които се опитваха да се изкачат. Без да обръща внимание на змея, Сатир без страх пръв се изкачи по стълбата. Като стигна благополучно до последното стъпало, той се обърна към мене с думите:
- Перпетуя! Чакам те, но се пази да не те погълне змеят.
- Аз не се боя от него - отговорила му Перпетуя.
И тя веднага се решила в името на нашия Господ Иисус Христос да се изкачи по стълбата. Когато се приближила към стълбата, като първо стъпало тя настъпила главата на змията. И когато се изкачила на върха на стълбата, видяла прекрасни райски селения и в тях множество обитатели. Когато света Перпетуя разказала за това видение на своите сподвижници, всички те го разбрали като предсказание за своя страдалчески подвиг. Оттогава те изцяло се отрекли от земните привързаности и съсредоточили всичките си мисли върху вечността.
След много страдания в тъмницата, накрая осъдили светите мъченици на смърт. Юношите хвърлили на дивите зверове в цирка, а срещу светите жени Перпетуя и Фелицитата пуснали бясна крава, за да ги убие с рогата си. Но зверовете не разкъсали светите мъченици, поради което те били посечени с мечове и ножове. Когато убивали света Перпетуя, ръката на палача не могла да попадне в гърлото ѝ; тогава тя сама доближила меча му до шията си, и така мъжествено загинала за Христа.


На този ден се чества и паметта на преподобния наш отец Петър Галатийски, починал около 429 г.
Към раздел "Жития на светциТУК
Към жития на светии за месец февруари ТУК
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.