В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на света мъченица Матрона Солунска

Към жития на светии за месец март ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Света Матрона била робиня на една иудейка, на име Павтила, жена на солунския военачалник. От младостта си тя била просветена с Християнската вяра. Нейната господарка я принуждавала към отстъпничество и се опитвала да я обърне към своето езическо зловерие. Матрона не се съгласявала, поради което господарката я мъчела безмилостно. Светицата често получавала жестоки рани, но с усърдие претърпявала всичко заради Христа и тайно от господарката си ходела на църква.
Веднъж Павтила, узнавайки, че Матрона е била в християнската църква, ? казала:
- Защо не отиде в нашата синагога, а си била в християнската църква?
Блажената Матрона с дръзновение отговорила:
- Защото в християнската Църква присъства Бог, а от иудейската синагога Той е отстъпил. Затова аз ходя не в синагогата, а в църквата.
Тогава Павтила изпаднала в още по-силен гняв, без пощада била света Матрона и като я вързала, я заключила в тъмен килер. Но на сутринта светицата била намерена развързана от Божията сила и славеща Христа. Господарката отново я била с твърди жили почти до смърт, после я вързала още по-здраво, заключила я пак в килера и запечатала вратата, за да не може никой да влезе при нея и по някакъв начин да я утеши.
Бог дал сили на светицата да прекара в своя затвор без храна и вода четири дена. Накрая Павтила свалила печата, отворила вратата и намерила Матрона отново развързана от въжетата и стояща на молитва. Виждайки я, господарката изпаднала в страшна ярост, започнала да бие безпощадно Матрона с пръчки и когато светицата вече едва дишала, я заключила в същото помещение, където тя починала, предавайки духа си на Бога. Жестоката жена изхвърлила тялото на света Матрона долу, понеже нейното жилище било високо.
Християните вдигнали многострадалното тяло на светата мъченица и го погребали с чест. Впоследствие Александър, Солунският епископ, построил църква на името на светицата, където пренесъл честните ? мощи. Мъчителката Павтила скоро била постигната от заслужен за нея Божий съд. От същото място, от което изхвърлила тялото на света Матрона, самата тя, случайно подхлъзвайки се, паднала и се разбила, погубвайки окаяната си душа.
Към раздел "Жития на светциТУК
Към жития на светии за месец март ТУК
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.