В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на преподобни Тадей Изповедник

Към жития на светии за месец декември ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Преподобни Тадей живял по времето на господството на иконоборческата ерес. Когато той, заедно с други, бил хванат и доведен на съд, злочестивите иконоборци искали да го принудят да потъпче с нозе една света икона, но не могли да сторят това. Затова постъпили така: поставили иконата на Спасителя на земята, а свети Тадей насила поставили върху нея, и макар че той твърде силно се съпротивлявал, все пак, против волята си, бил принуден да стъпи върху светата икона, бидейки поставен върху нея от силни мъже. Тогава мъчителят му казал:
- Ето, ти потъпкваш иконата на твоя Христос, защо още ни се противиш? Сега вече трябва да ни станеш съмишленик.
Но Христовият изповедник му отговорил:
- Проклети, злочестиви и изпълнени с всяка нечистота! Не по своя воля сторих това, да не бъде, но бях принуден насила от коварството ти и от неправедния ти съд. А аз се покланям на иконата на Христа, моя Бог, целувам я и желая с радост да умра за нея.
Посрамен от тези думи, нечестивият мъчител наредил да бият светеца с тояги, докато умре. И когато решили, че той вече е умрял, го извлекли за нозете извън града. Влачен като мъртъв по тържището и през калта, свети Тадей бил хвърлен под градската стена. Някой от благочестивите християни го намерил там, още дишащ, и го умил от калта. След това свети Тадей живял още три дни и предал духа си на Бога.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.