В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на преподобния наш отец Тома Юродиви

Към жития на светии за месец април ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Свети Тома бил монах в един от манастирите на Кесария. Послушанието му било да събира средства за нуждите на своя манастир. Заради това го изпращали в Антиохия, където в близост имало едно село, принадлежащо на манастира. Когато старецът идвал в града, приемал юродство. Веднъж един човек на име Анастасий, иконом на една църква, ударил блажения по бузата, защото старецът му досаждал с молбите си да даде милостиня за неговия манастир. Тогава присъстващите възнегодували срещу Анастасий. А пък блаженият Тома се обърнал към него и произнесъл пророчески:
- Отсега нататък нито на мен ще ми се наложи да приема нещо от Анастасий, нито Анастасий ще има възможност нещичко да ми подаде.
И едното, и другото скоро се сбъднали: Анастасий след един ден умрял, а блаженият Тома заболял по пътя към манастира и останал в една болница в покрайнините на Дафни край църквата на света Евфимия; там болестта му се усилила и той се преставил в безсмъртния живот; погребали го на мястото, където погребват странници.
Веднъж тук донесли една починала странница и я погребали в гроба на блажения старец; погребали жената във втория час на деня, а в шестия земята я изхвърлила - всички много се учудили от това. Вечерта отново я погребали в същия гроб, а на другия ден видели, че втори път е изхвърлена от гроба; тогава я погребали на друго място.
След няколко дена погребали друга жена също така близко до преподобни Тома, защото обитателите на това място не разбирали, че на починалия в Господа старец не му е угодно близо до него да има погребана жена. Когато земята изхвърлила и нея, разбрали, че на стареца не му е благоугодно да има някой погребан близо до неговите мощи.
За това, което се случило, известили патриарх Домн. По нареждане на патриарха всички граждани със свещи и песнопения отишли в Дафни, взели мощите на светеца, пренесли ги с почести в града и ги положили в гробницата, където почивали мощите на много свети мъченици. Над мощите на светеца построили малка църквица и от неговите свети мощи много болни се изцелили. По неговите молитви в Антиохия се прекратила чумата, заради което жителите на Антиохия установили ежегодно да се извършва честване на паметта му, за прослава на Христа Бога, на когото слава навеки. Амин.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.