В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на преподобния наш отец Теодор Пустинник

Към жития на светии за месец юни ТУК
Към раздел "Жития на светци" ТУК


Преподобният наш отец Теодор бил скопец от ранна възраст. Той оставил света, приел монашество и се отдалечил в Иорданската пустиня. Ревнувайки за угаждане на Бога, той много се потрудил, за което и получил от Бога дар на чудотворство. Веднъж му се случило да отиде в Константинопол. Като стигнал до морето, той намерил кораб, готов да отплува, и се качил на него. По време на пътуването се случило корабът да загуби пътя и дълго се лутал, така че всички запаси от храна и питие, които били в него, се свършили. Моряците и всички пътници изпаднали в недоумение и тежко униние. Тогава преподобни Теодор, издигайки ръце към небето, усърдно се помолил на Бога, спасяващ хората от беда. След това с молитва осенил морската вода с кръстното знамение и казал на моряците:
- Благословен Бог! Сипете си толкова вода, колкото ви е нужно.
Те гребнали, опитали я и разбрали, че морската вода се превърнала от солена в сладка, подобна на речната. След това напълнили съдовете си с прясна вода от морето и всички други, и прославяйки Бога, се поклонили на стареца. Но преподобният казал:
- Простете ме, господари мои! Не заради мене стана това чудо на всесилния Бог, но заради вас, които скърбяхте поради липса на вода. Защото Бог, виждайки вашата скръб, се смили над вас и превърна солената морска вода в сладка речна.

Скоро след това корабът по молитвите на светия старец бързо стигнал до пристанището, към което пътувал. Преподобният отец Теодор извършил и много други чудеса, и след това се преставил в Бога.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.