В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на преподобния наш отец Иоан, епископ Готски

Към жития на светии за месец май ТУК
Към раздел "Жития на светци" ТУК


Светият наш отец Иоан живял в Готската страна по време на управлението на император Константин. Той се родил, както пророк Самуил, в древността по молитвите на своите родители и като се отдал от ранни години на монашески подвизи, станал жилище на Христос. Той отишъл на поклонническо пътуване в Иерусалим и като обходил за три години всички свети места, се върнал в родината си. По това време император Константин преместил тамошния епископ в Ираклия Тракийска и православните готи започнали настоятелно да молят свети Иоан да им стане епископ. Те го изпратили в Иверия, където той бил ръкоположен за епископ и след това отново се върнал в родината си. Когато в страната му възникнали неуредици, предизвикани от кагана, който избил с меч много невинни хора, светецът едва успял да избяга и да замине за Амастрида, където престоял четири години. Като чул за смъртта на кагана, той казал на околните:
- След четиридесет дни ще отида да се съдя с него пред Христа.

Наистина, така и станало. Четиридесет дни след това, докато поучавал народа и го наставлявал по пътя към душевно спасение, свети Иоан предал духа си в ръцете на Господа. В същия час, както той бил предсказал, на пристанището спрял кораб. Преосвещеният амастридски епископ Георги положил тялото му в ковчег и със запалени свещи и кандила, съпроводен от жителите на целия град, го изпратил до кораба. С този кораб тялото на светеца било пренесено до неговия манастир “Партенит”и погребано в манастирските гробища. След погребението, а даже и досега, на това място ставали и стават много чудеса. Преподобният извършил много чудеса и през време на земния си живот.

В този ден се чества паметта на преподобния Корнилий Комелски, Вологодски чудотворец, починал през 1537 г в основаната от него Комелска обител (на 5 версти от град Грязовец), където почиват светите му мощи.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.