В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на преподобния наш отец Аврамий Чухломски, Галички чудотворец

Към жития на светии за месец юли ТУК
Към раздел "Жития на светци" ТУК


Този преподобен наш отец, като се възпламенил от любов към Бога, отишъл при великия чудотворец Сергий и приел от него монашеско пострижение. Заради добродетелния си живот той бил удостоен със свещенически сан, след което с още по-голямо усърдие започнал да се предава на монашески подвизи. Като се отличавал с най-голямо смирение, той напуснал обителта на преподобния Сергий и като се отдалечил в пустинните места на Галичката област, основал много обители. Той дошъл близо до една планина и като проливал обилни сълзи, се отдал на молитва. Тогава чул глас от планината, който му казал:
- Аврамий! Качи се на планината. Там се намира икона на Моята майка.
Преподобният се изкачил и видял икона на Пресвета Богородица с Предвечния Младенец, стояща на едно дърво. Като паднал с лице към земята, той започнал да се моли със сълзи и отново чул глас, който му казал:
- Стани, Аврамий!
Той станал и иконата сама слязла в ръцете му. Отначало той си построил килия на това място и дълго време пребивавал в уединение, а след много години издигнал манастир, събрал множество ученици и с неотслабващо усърдие се подвизавал в пост и въздържание. Като узнал предварително времето на своето заминаване при Бога, преподобният събрал братята на своята обител, дал им наставления за тяхна душевна полза, причастил се с Тялото и Кръвта Христови и през 1375 година, в двадесетия ден на месец юли се преставил във вечните обители. Слава на нашия Бог сега, и всякога и във вечни векове. Амин.

В същия ден се чества намирането на честните мощи на свети мъченик Атанасий Брестки.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.