В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на преподобния Ефросин

Към жития на светии за месец септември ТУК
Към раздел "Жития на светци" ТУК


Преподобният Ефросин произхождал от незнатни родители, но с добродетелите си надминал всички благородници по произход. Мнозина, въпреки знатния си род не притежават никакви добродетели и затова падат в бездната на ада. И обратно, нерядко хора от прост произход с благодетелното си смирение се възнасят в Божия рай. Така и преподобният Ефросин бил явен във видение, че се намира в рая, който се сподобил да наследи заради святото си житие.
В манастира Ефросин служел на братята в магерницата и служел сякаш не на хората, а на Бога - в голямо смирение и послушание. Той се трудел ден и нощ, но никога не оставял молитвата и поста. Търпението му било удивително, защото понасял големи неприятности, похулване, поругание и чести нападки. Запалвайки в магерницата веществен огън, той се разпалвал с духовния огън на любовта към Бога и за Него пламтяло сърцето му. Приготвяйки храна за братята, с добродетелния си живот той приготвял за себе си трапеза в Царството Божие, за да се насити там с небесно блаженство заедно с онези, за които е казано: “Блажен е, който ще яде хляб в Царството Божие!”. Той служел на Господа тайно, за да му бъде въздадено явно, както наистина и станало.
Ето как Господ показал какво е заслужил Неговият раб Ефросин.
Един иерей от същия манастир винаги молел Бога да му покаже наяве бъдещите блага, приготвени за онези, които Го обичат. И ето, една нощ той имал следното видение: представило му се, че стои в рая, със страх и радост съзерцавайки неговата неизречена красота, и тук видял своя манастирски готвач.
Той се приближил до него и запитал:
- Брате Ефросине, какво е това? Нима това е раят?
Свети Ефросин отговорил:
- Да, отче мой, това е раят.
- А как попадна тук? - отново попитал иереят.
Преподобният казал:
- Заселих се тук поради голямата Божия милост, защото това е обителта на Божиите избраници
Иереят попитал:
- Имаш ли някаква власт над тези красоти?
Светият рекъл:
- Колкото мога, толкова и давам от това, което виждаш.
- Не можеш ли и на мен да дадеш нещо от тези блага? - казал иереят.
- С благодатта на моя Бог, вземи което искаш - отговорил свети Ефросин.
Тогава иереят посочил ябълките. Светият откъснал три ябълки, сложил ги в една кърпа и казал:
- Вземи, каквото поиска, и се наслади.
В това време заудряли клепалото за утреня. Иереят се събудил и като дошъл на себе си, сметнал видяното за сън. Но когато протегнал ръка към кърпата, намерил в нея ябълките, получени във видението, усетил неизразимото им благоухание и се изумил. Той станал от одъра, оставил върху него ябълките и отишъл в църквата. Там видял свети Ефросин, който стоял на утринната служба. Иереят се приближил и започнал да го моли да му открие къде е бил през нощта.
Свети Ефросин отговорил:
- Прости ми, отче, тази нощ бях там, където ме видя.
Иереят казал:
- Затова те заклех да обявиш Божиите дела, за да не скриеш истината.
Тогава смиреномъдрият Ефросин отвърнал:
- Ти, отче, молеше Господа да ти покаже в чувствен образ въздаянията за Неговите избраници. Господ благоволи да ги покаже на твое преподобие чрез мен, лошия и недостойния, и ето, ти ме видя в рая на моя Бог.
Иереят запитал:
- А ти какво ми даде в рая, отче, когато те помолих?
Свети Ефросин отвърнал:
- Дадох ти три ябълки - същите, които остави в килията си на одъра, но прости ми, отче, защото съм червей, а не човек.
След края на утренята иереят събрал братята, показал им трите райски ябълки и подробно им разказал онова, което видял. Тогава всички усетили духовна радост от неописуемото благоухание на ябълките и в умиление се чудели на случилото се. Те отишли в магерницата, за да се поклонят на Божия раб, но избягвайки човешката слава, свети Ефросин излязъл от църквата и се скрил, а те не могли да го намерят. А къде се скрил той, не е нужно да изпитваме, защото, ако за него бил открит раят, къде би могъл да се скрие? Монасите разделили ябълките помежду си и раздали на мнозина за благословение и особено за изцеление, защото болните, които вкусвали от тях, оздравявали от недъзите си. Много полза получили братята от дара на свети Ефросин и съхранявайки описаното дивно видение не само на хартия, но и в сърцата си, се стремели към велики подвизи и благоугаждали на Бога.
По молитвите на преподобния да сподоби Господ и нас с райските обители! Амин.
Към раздел "Жития на светци" ТУК
Към жития на светии за месец септември ТУК
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.