В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на преподобните свещеномъченик Кукша и Пимен постник

Към жития на светии за месец август ТУК
Към раздел "Жития на светци" ТУК


Няма място за много думи там, където ясно говорят делата, както може да се каже за тези преподобни. Блаженият свещеномъченик Кукша, един от отците на светия Печерски манастир, бил известен на всички, защото покръстил помрачените от неверието вятичи и просветил с вярата мнозина. Свети Кукша вършел много преславни чудеса - прогонвал бесове, низвел дъжд от небето, пресушил езеро и извършил други удивителни неща. Накрая, след много мъчения, бил посечен от неверните заедно със своя ученик.
По това време в печерския манастир се подвизавал в богоугождение блаженият Пимен постник. Заради голямото си постничество и трудовете си той получил от Бога толкова велик дар, че се прославил не само с изцелението на болни, но и с прозорливост за бъдещето и ставащото в далечни и непознати места. Свети Пимен подавал изцеление, пророкувал за много неща и предузнал за преставянето си в Господа две години преди кончината си. Той прозрял посичането на блажения Кукша, който в това време бил далече, и възвестил в печерската църква:
- Днес е убит нашият брат Кукша!
Като казал това, Пимен се преставил в същия ден със свети Кукша и ученика му.
По този начин тримата получили тройна радост, която око не е виждало, ухо не е чувало и човешко сърце не е познало. Тази радост е приготвил за всички, които Го обичат, Единия в Троица Бог, на Когото въздаваме слава сега, винаги и в безконечните векове. Амин.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.