В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на преподобна Теодора Солунска

Към жития на светии за месец април ТУК
Към раздел "Жития на светциТУК


Преподобна Теодора произхожда от благочестивите родители християни Антоний и Хрисанта, които живеели на остров Егина. Тази благочестива двойка живяла по времето, когато светата Църква се вълнувала от иноборската ерес, през царуването на император Михаил. Но благочестивите съпрузи не били смутени от учението на иконоборците, а като светилници сияели в своето правоверие. Ето от такива благочестиви родители произхождала преподобна Теодора.
Като станала пълнолетна, тя встъпила в брак; скоро ? се родила дъщеря. Поради нашествието на неприятели младите съпрузи се преселили в Солун.
Когато дъщерята на Теодора станала пълнолетна, преподобна Теодора я посветила на служение Богу в един от солунските манастири; а после, след смъртта на мъжа си, и самата тя се заселила в този манастир, като приела монашески сан.
Преподобна Теодора живеела в манастира и водела строго подвижнически живот. Подкрепяна от Божията благодат, с трудовете на своето послушание и смирение, с поста и молитвата си дотолкова угодила на Господа, че вършела чудеса не само приживе, но и след смъртта си. Така, след като се била преставила, починала игуменията на тази обител, и когато полагали тялото ? близо до гроба на преподобната, станало велико чудо: ковчегът на Теодора се преместил, сякаш да направи място на своята предстоятелка, проявявайки смирение дори и след смъртта. Всички, които видели това чудо, изпаднали в ужас и викали: “Господи помилуй!”.
От светите мощи на преподобна Теодора изтекло благовонно миро, чрез което ставали много чудеса: изгонвали се бесове, слепи проглеждали и мнозина болни получавали изцеление от недъзите си, за слава на Христа, нашия Бог.
В същия ден се празнува паметта на преподобните отци Теона, Симеон и Форвин.
Към раздел "Жития на светциТУК
Към жития на светии за месец април ТУК
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.