В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на московските светители Петър, Алексий, Иона и Филип

Към раздел "Жития на светциТУК
Към жития на светии за месец октомври ТУК


Като трите велики стълба на православието - Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст, които запазили непокътнато зданието на древната Източна Църква от нападенията и гоненията на еретиците, тримата велики светители на Московската църква Петър, Алексий и Иона съхранили православието в светата руска земя от многобройни външни врагове през тежките години на вътрешни безредици и злочестини. Наред с празниците на всеки един от тримата светители поотделно, Вселенската църква постановила специално и техен общ празник с мисълта, че са имали една вяра, една ревност във вярата, една любов към ближния, която ги заставяла еднакво да подлагат живота си на опасност заради ближния, тъй и в светата Рус още по времето на цар Феодор Иоанович и на патриарх Иов (от 1596 г.) трите свещени имена на московските първосветители били събрани за общо празнуване на 5 октомври.
Наред с тях в руската земя имало още един пазител на православието, противник на лошите нрави, страдалец за вярата и истината, чието име по неизвестни причини дълго време не било включвано в празника на 5 октомври. Това бил свети митрополит Филип.
През 1875 г. по ходатайство на Московския митрополит Инокентий Светият Синод постановил наред със свещената памет на Московските митрополити Петър, Алексий и Иона на 5 октомври да се празнува и паметта на светия Московски митрополит Филип.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.