В помощ на православния християнин
Сподели

В памет на блажената девица Муза

Към жития на светии за месец май ТУК
Към раздел "Жития на светци" ТУК


Свети Григорий Двоеслов, папа Римски, предал на своя архидякон Петър такъв разказ за блажената девица Муза (по думите на Пров, брат на Муза):

“Когато Муза била още малко момиче, през нощта в сънно видение се явила Пресвета Богородица, придружавана от множество млади девици, на същата възраст, както и Муза. Божията Майка попитала Муза:

- Не искаш ли да живееш заедно с тези млади девици и винаги да Ме следваш?

На това Муза отговорила:

- Много искам, Господарке моя.

Тогава Божията Майка казала на Муза да се въздържа от детски игри и от всичко небогоугодно, тъй като след тридесет дни ще дойде с Нея и ще се присъедини към лика на другите млади девици.

Оттогава Муза променила целия си живот: оставяйки детските игри и забавления, изцяло се посветила на богоугодния живот.

Виждайки тази промяна в живота на дъщеря си, родителите на Муза силно се удивили. Когато я попитали за причината за такава промяна, Муза им казала, че в съня си е видяла Пресвета Богородица; казала им за заповедта, която ѝ е дала Божията Майка; а също и за това, в кой ден ще си отиде от този живот и ще се присъедини към сонма на другите девици, придружаващи Божията Майка.

Когато дошъл двадесет и петият ден след като Пресвета Богородица се явила на Муза, девицата се разболяла тежко и цялата горяла като в огън. На тридесетия ден, когато наближило времето на преставянето на блажената девица, Муза отново видяла Божията Майка, Която дошла при нея, придружавана от същите девици. Божията Майка повикала Муза при себе си. Блажената девица отговорила с тих глас:

- Ида, Господарке моя, ида.

С тези думи блажената Муза предала душата си в ръцете на Пресвета Богородица и оставяйки този земен живот, се вселила във вечните обители заедно с другите девици, придружаващи Майката Божия”.

След като архидякон Петър изслушал този разказ, попитал светия папа Григорий:

- Бих искал да зная, честни Владико, могат ли да бъдат приети на небесата душите на праведниците, преди да са се отделили от тялото?

Свети Григорий отговорил:

- Ние не можем да кажем за всички праведници без изключение, че душите им ще бъдат приети на небесата; точно както не можем да кажем и чии души няма да бъдат приети на небесата. Но вероятно има праведници, чиито души са някак отдалечени от Царството Небесно. Причината трябва да видим в това, че тези хора в течение на земния си живот не са достигнали известно съвършенство в добродетелите. Що се отнася до това, че душите на праведниците, живели богоугодно на земята, когато се отделят от съюза с плътта, се поселват в небесните обители, тази истина е по-ясна от слънчевата светлина, защото Сам нашият Господ Иисус Христос казва: “дето бъде трупът, там ще се съберат орлите”, тоест, където бъде нашият Господ Иисус Христос с приемането на нашата човешка плът върху Себе Си, там без никакво съмнение ще бъдат и душите на праведниците. И свети апостол Павел силно би желал “да се освободя и да бъда с Христа”. Вярващият в това, че Господ пребивава на небесата, трябва да вярва и в това, че и душата на Павел пребивава на небесата с Христа. Същият този апостол очевидно за всички свидетелства, че душите на праведниците след раздялата си с тялото се поселват в небесното Отечество, защото той казва: “Знаем, че когато земното наше жилище, тая хижа, се разруши, ние имаме от Бога дом на небесата, жилище неръкотворно, вечно”. На нашия Бог да отдаваме слава, чест и поклонение, сега и във вечни векове. Амин.

На този ден се чества и паметта на светия наш отец Георгий, епископ Митиленски, поставен за епископ в 842 г.

На този ден се чества и паметта на светите мъченици Вит, Модест и Крискентия, пострадали при царуването на Диоклетиан.

На този ден се празнува и пренасянето на мощите на преподобни Ефрем Перекопски, Новгородски чудотворец, починал на 26 септември 1523 г. Пренасянето на мощите му станало в 1545 г., на 16 май.
Към раздел "Жития на светци" ТУК
Към жития на светии за месец май ТУК
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.